top of page

Aromaterapi Nedir?


Aromaterapi, aromatik bitkilerin yaprak, çiçek, kök, tohum, kabuk gibi çeşitli bölümlerinden elde edilen uçucu yağların, bireyin fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhani sağlığının güçlendirilmesi için “Bütüncül Tıp” anlayışıyla uygulanmasıdır.


Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamaları, sağlığa ve iyileşmeye ilişkin felsefeleri ve yaklaşımları açısından modern tıptan farklıdır. Allopatik tıp sadece hastalığa odaklanıp öldürülecek bir unsur ya da tamir edilmesi gereken bozuk bir organı aramaya odaklanırken, bütüncül tedaviler hastanın iyileşmesinde hastalığı incelemenin yanı sıra beslenme, yaşam tarzı, egzersiz, stres düzeyleri, uyku alışkanlıkları, ruhani alışkanlıklar, doğada geçirilen zaman, aile sağlık öyküsü gibi unsurların yer aldığı ve kişinin bütün olarak ele alındığı bir bağlamda gerçekleştirilirler.


Bütüncül bir tedavi olarak aromaterapi, hastanın optimal fiziksel, mental, duygusal, sosyal ve ruhani düzeyde esenliğinin sağlanması amacına yöneliktir.

Aromaterapinin anksiyete ve ajitasyonu azaltmak, cilt sorunlarını iyileştirmek, stresin fiziksel beden üzerindeki etkisini azaltmak ve akciğerlerden mukus atılmasını kolaylaştırmak gibi birçok terapötik faydası vardır. Aromaterapi geriatrik hastalarda yaşam kalitesini artırmak, doğum servislerinde doğum sürecine destek olmak ve postpartum stresini azaltmak, fizik tedavi ve masaj uygulamalarında iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla uygulanan tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir.

bottom of page